Постинг
17.05.2013 18:53 -
0059 Диета "Радваща храна". Покълналото просо или как да събудим просото?/Нow to wake up millet or germinated millet
Автор: hranazaradost29
Категория: Други
Прочетен: 4881 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.08.2013 12:38
Прочетен: 4881 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 16.08.2013 12:38
Просото е древно семе. Съществувало е през Неолита в частите със сух климат на Африка и Китай, където наскоро археолози открили купичка с просо на 4 000 години. Римляните и галите (днешните французи) правели от него каша. През Средновековието било по-широко разпространено от пшеницата. В Светото писание се споменава като суровина за производство на хляб.
Днес участва в ястия от националната кухня на Индия и Етиопия. В Източна Африка е суровина за производство на бира, а в Източна Европа - за производство и на други ферментативни напитки, например боза. В нашата и в някои други страни се свързва с изхранването на добитък и птици.
Съвремените диетолози отнасят просото към храните с многобройни ползи за човешкото здраве. Семената му съдържат:
В семената се съдържа спяща "енергия", която процесът покълване www.google.bg/url "събужда". Увеличава се биологичната стойност и степента на усвояване от човешкия организъм на всички хранителни вещества, необходими за израстването на растението и човека.
Домати, пресен лук, покълнали семена от просо и зехтин.
Семената за покълване трябва да са био - органично отгледани, и цели. Отгледаните по методите на масовото земеделие, заради третирането с различни химикали, не покълват. Не покълват и семената, от които е отстранена обвивката. В био магазините, освен специално предназначените семена за покълване, ще намерите и други с био сертификат, които също покълват.
Просото покълва подобно на лещата. www.google.bg/url. Веднага след показването на свежите кълнове можете да консумирате и да извличате ползите от този велик естествен процес.
Покълналото просо е леко хрупкаво с мек, приятен вкус, подходящ за всякакви хранителни комбинации. Засища бързо без да затрудняват храносмилането.
В Индия покълналото просо се използва като преходна храна след кърмаческия период.
Използвани източници:
wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/health-benefits-of-millet;
www.calciumrichfoods.org/calcium-in-millet/;
www.thekitchn.com/good-grains-what-is-millet-67713..
Фото: автора.
____________________________________________
Днес участва в ястия от националната кухня на Индия и Етиопия. В Източна Африка е суровина за производство на бира, а в Източна Европа - за производство и на други ферментативни напитки, например боза. В нашата и в някои други страни се свързва с изхранването на добитък и птици.
Съвремените диетолози отнасят просото към храните с многобройни ползи за човешкото здраве. Семената му съдържат:
- фибри, които улесняват храносмилането и детоксикацията на организма
- желязо, магнезий, манган и фосфор
- калций в значително количество - 3 мг/100 г - особено полезен за растежа
- е силно алкалообразуваща www.google.bg/url и облекчаваща храна
- има антиоксидантни - антиокислителни - свойства
- понижава нивата на кръвната захар и "лошия" като повишава нивата на "добрия" холестерол при диабетици
- не съдържа глутен - протеин, предизвищващ опасни алергични реакции у някои хора
В семената се съдържа спяща "енергия", която процесът покълване www.google.bg/url "събужда". Увеличава се биологичната стойност и степента на усвояване от човешкия организъм на всички хранителни вещества, необходими за израстването на растението и човека.
Домати, пресен лук, покълнали семена от просо и зехтин.
Семената за покълване трябва да са био - органично отгледани, и цели. Отгледаните по методите на масовото земеделие, заради третирането с различни химикали, не покълват. Не покълват и семената, от които е отстранена обвивката. В био магазините, освен специално предназначените семена за покълване, ще намерите и други с био сертификат, които също покълват.
Просото покълва подобно на лещата. www.google.bg/url. Веднага след показването на свежите кълнове можете да консумирате и да извличате ползите от този велик естествен процес.
Покълналото просо е леко хрупкаво с мек, приятен вкус, подходящ за всякакви хранителни комбинации. Засища бързо без да затрудняват храносмилането.
В Индия покълналото просо се използва като преходна храна след кърмаческия период.
Използвани източници:
wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/health-benefits-of-millet;
www.calciumrichfoods.org/calcium-in-millet/;
www.thekitchn.com/good-grains-what-is-millet-67713..
Фото: автора.
____________________________________________
2013 Гергана Костова, инженер-биотехнолог
Всички права запазени
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 10
Архив