Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 18:53 - 0059 Диета "Радваща храна". Покълналото просо или как да събудим просото?/Нow to wake up millet or germinated millet
Автор: hranazaradost29 Категория: Други   
Прочетен: 4881 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.08.2013 12:38


Просото е древно семе. Съществувало е през Неолита в частите със сух климат на Африка и Китай, където наскоро археолози открили купичка с просо на 4 000 години. Римляните и галите (днешните французи) правели от него каша. През Средновековието било по-широко разпространено от пшеницата. В Светото писание се споменава като суровина за производство на хляб.

Днес участва в ястия от националната кухня на Индия и Етиопия. В Източна Африка е суровина за производство на бира, а в Източна Европа - за производство и на други ферментативни напитки, например боза. В нашата и в някои други страни се свързва с изхранването на добитък и птици.

Съвремените диетолози отнасят просото към храните с многобройни ползи за човешкото здраве. Семената му съдържат:
  • фибри, които улесняват храносмилането и детоксикацията на организма
  • желязо, магнезий, манган и фосфор
  • калций в значително количество - 3 мг/100 г - особено полезен за растежа
Също така:
  • е силно алкалообразуваща www.google.bg/url и облекчаваща храна
  • има антиоксидантни - антиокислителни - свойства
  • понижава нивата на кръвната захар и "лошия" като повишава нивата на "добрия" холестерол при диабетици
  • не съдържа глутен - протеин, предизвищващ опасни алергични реакции у някои хора
Термичната обработка снижава значително ползите от храните www.google.bg/url.

В семената се съдържа спяща "енергия", която процесът покълване www.google.bg/url  "събужда". Увеличава се биологичната стойност и степента на усвояване от човешкия организъм на всички хранителни вещества, необходими за израстването на растението и човека.

image
 Домати, пресен лук, покълнали семена от просо и зехтин.

Семената за покълване трябва да са био - органично отгледани, и цели. Отгледаните по методите на масовото земеделие, заради третирането с различни химикали, не покълват. Не покълват и семената, от които е отстранена обвивката. В био магазините, освен специално предназначените семена за покълване, ще намерите и други с био сертификат, които също покълват.

Просото покълва подобно на лещата. www.google.bg/url. Веднага след показването на свежите кълнове можете да консумирате и да извличате ползите от този велик естествен процес.

Покълналото просо е леко хрупкаво с мек, приятен вкус, подходящ за всякакви хранителни комбинации. Засища бързо без да затрудняват храносмилането.

В Индия покълналото просо се използва като преходна храна след кърмаческия период.

Използвани източници: 
wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/health-benefits-of-millet;
www.calciumrichfoods.org/calcium-in-millet/;
www.thekitchn.com/good-grains-what-is-millet-67713..

Фото: автора.
____________________________________________

2013    Гергана Костова, инженер-биотехнолог
                       
Всички права запазени
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranazaradost29
Категория: Други
Прочетен: 139544
Постинги: 66
Коментари: 1
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930