Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2013 23:27 - 0060 Диета "Радваща храна". Защо био сушени плодове?/Why bio dried fruites?
Автор: hranazaradost29 Категория: Други   
Прочетен: 2278 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 22.05.2013 22:00


За да избегнем серния диоксид и захарта, които се добавят към тях.

image

Сушените плодове се обработват със серен диоксид за увеличаване на трайността, за предпазване от развитие на бактерии и от обезцветяване. Донякъде ролята му е козметична, тъй като сушенето, само по себе си, има консервиращ ефект.

Серният диоксид е токсично съединение на сярата - газ. Дори и малки количества от него могат сериозно да влошат здравето на хора, чувствителни към серни съединения.

Обработените със серен диоксид сушени плодове могат да причинят живото-застрашаващи реакции у астматици. 

Всички ние можем да проявим алергия, обикновено изразяваща се в дихателни проблеми в следствие употребата на храни, обработени със серен диоксид. 

В различните страни има различни норми за съдържанието на серни съединения в хранителните продукти и в напитките. То трябва да се упоменава на етикетите.

Количеството им в сушените плодове не е безобидно – по-високо е от това във виното при сравнение на съответни единици тегло.

Някои източници твърдят, че обработката на сушените плодове със серен диоксид е безопасна. Със сигурност, обаче, всяко неприсъщо за тялото ви химическо вещество ви отдалечава от вашата радваща храна www.google.bg/url.

Другата ненужна добавка към някои сушени плодове е захарта в различните й форми. Сушените плодове съдържат и без това фруктоза във висока концентрация, заради дехидратацията, на която са били подложени.

Глюкозо-фруктозните или "плодови" сиропи, добавяни към много храни, включително и към тях, имат същото като на захарозата въздействие върху човешкия организъм www.google.bg/url. Фруктозата е полезна само в съотношенията й към фибри, вода и други полезни вещества, с които Майката Природа е създала ллодовете.

На сушените плодове не им е нужна допълнително добавена захар. Това важи и за сушените боровинки, които изобилстват от полезни антиоксиданти, но и от добавени захарни или плодово-захарни сиропи.

Ето защо ви препоръчвам био сушените плодове. За тях е гарантирано, че са отгледани по органичен път – без  химични средства за растителна защита, че не са обработвани с химични съединеня, например серни, и че ако съдържат добавена захар, е отразено на етикета. Те, обаче, имат непривлекателен външен вид в сравнение с обработените със сяра, тъмни са и нелъскави.


Използване източници: 

healthyeating.sfgate.com/health-risks-sulfur-dioxide-dried-fruits-3921.html;
http://www.fitsugar.com/Sulfured-Dried-Fruit-Unhealthy-8075659
_______________________________________

 

2013    Гергана Костова, инженер-биотехнолог
                       
Всички права запазени






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranazaradost29
Категория: Други
Прочетен: 139368
Постинги: 66
Коментари: 1
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031