Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 16:34 - 0061 Диета "Радваща храна". Добрият хляб - какво брашно?/Good bread or what kind of flour?
Автор: hranazaradost29 Категория: Други   
Прочетен: 2973 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.05.2013 19:58


Едрозърнесто или пълнозърнесто. Без добавка на мая. 

Едва ли има българин, който да не е свързан с хляба. Дори и онези, които се хранят алтернативно, в един или друг период от живота си са приемали хляб и помнят вкуса му.

image

Пълнозърнестият и едрозърнестият хляб скъсиха пътя към моята радваща храна - суровата www.google.bg/url веганска www.google.bg/url, като изпълниха важната роля на заместваща белобрашнените изделия храна www.google.bg/url.

Най-добрият хляб е едрозърнестият или хлябът без брашно. С него консумираме самите зърна с цялата им гама полезни вещества, които могат да се запазят при термичната обработка. Той не съдържа мая. Този хляб е от особено значение за храносмилането, перисталтиката на червата и за детоксикацията на организма. 

Когато става дума за хляб от брашно, пълнозърнестият от всяко зърно също съдържа всички ценни вещества, които могат да бъдат съхранени при печенето. Пълнозърнесто брашно се получава след смилане на зърното на каменна мелница и без пресяване.

В много био магазини можете да закупите смляно пред вас на каменна мелница пълнозърнесто брашно от различни зърна. На пазара се предлагат и каменни мелнички за домашна употреба.

Освен, че съдържат ценни хранителни вещества, запазените в този вид брашно люспици на зърното действат като трици и също както хлябът без брашно, подпомагат храносмилането и детоксикацията на организма.

Типовият хляб съдържа част от триците на зърното, но е лишен от зародиша му, в който се съдържат мазнините.  Мазнините в зародиша снижават трайността на пълнозърнестия хляб и заради това типовият е по-предпочитан от промишлеността и търговията. Той, обаче не съдържа ценните липиди, минерали и витамини на пълнозърнестото брашно, поради което употребяващите го хора трябва да компенсират това с употреба на зародиши или покълнали семена www.google.bg/url.

Бялото брашно е абсурд. То се получава при преработка на зърното във валцови мелници, масово използвани в наши дни. Единственото, което остава от зърното при смилането му с тях, е нишестето. Белобрашнените тестени изделия могат да причинят недоимък на минерални соли, микроелементи и витамини.

Те са силно киселинно-образуваща храна www.google.bg/url  и застрашават организма от тежка самоинтоксикация по косвен път - в следствие на констипацията (запека), която причиняват, и гниенето в червата на отпадъци от други храни, полепващи се по нишестените слоеве. Правили ли сте лепило от брашно в детската градина? Декстриновото лепило има състав, близък до този на нишестето.  

Маята за хляб представлява термофилни дрожди Zaharomices, отгледани при неприродни условия - хранителната им среда се приготвя от разредена с вода меласа, обработена с хлорна вар, окислена със сярна киселина и т.н. Тези дрожди са много устойчиви и не се разрушават нито при приготвянето на съдържащите ги храни, нито от слюнката и стомашните сокове в организма.

Унищожават чувствителните и малко защитени клетки в организма чрез отделяне на отровни вещества с ниска молекулна маса. Консумацията на термофилни дрожди води до образуване на твърди вещества - камъни в бъбреците, жлъчката, черния дроб и панкреаса, и причинява гастрит и язва. 

На нашия пазар вече се предлага пълнозърнест хляб без мая.

Номенклатура на използваните за хляб брашна:       
  • 2000 - пълнозърнесто от лимец
  • 1850 - пълнозърнесто пшенично
  • 1750 - пълнозърнесто ръжено
  • 1150 - типово пшенично
  •   500 - бяло пшенично
Колкото по-високо е числото, толкова по-високо е пепелното съдържание на брашното - витамините и минералите, които остават след изгарянето му. Брашната с високо пепелно съдържание имат по-тъмен цвят, по-кисел характер, съдържат витамини и ензими. Тези брашна съдържат голяма част от обвивката на зърното.  

В заключение ще цитирам част от Евангелието на есеите,  дълго време пазено в секретните архиви на Ватикана и преведено за пръв път от Едмон Шекели:

"Как да си приготвяме хляба, Учителю, без огън?"
"Овлажнете пшеницата, за да влезе в нея ангелът на водата. Поставете я на въздух, за да може и ангелът на въздуха да я прегърне. И я оставете от сутринта до вечерта под слънчевите лъчи, за да слезе в нея ангелът на слънчевата светлина. Едва след благословията на трите ангела във вашата пшеница ще поникнат кълновете на живота. Счукайте зърното и направете тънки питки, каквито са правели вашите прадеди при бягството си от Египет. Отново ги поставете под лъчите на слънцето, щом се появи, и когато се издигне в самия си зенит, ги обърнете от другата страна, за да ги обгърне и там ангелът на слънчевата светлина, и ги оставете, докато слънцето не залезе. Защото ангелите на водата, въздуха и слънчевата светлина са отгледали пшеницата на полята и точно те трябва да приготвят и вашия хляб. И същото слънце, което чрез огъня на живота е позволило на пшеницата да израсте и да узрее, трябва да изпече вашия хляб на същия огън. Защото огънят на слънцето дава живот на пшеницата, на хляба и на тялото. А огънят на смъртта погубва пшеницата, хляба и тялото. А живите ангели на живия Бог служат само на живите хора. Защото Бог е Бог на живите, а не на мъртвите."


Използвани източници: "Сила за живот -  2", Димитър Пашкулев; "Апокрифният трансърфинг", Вадим Зеланд; www.google.bg/urlwww.google.bg/urlwww.google.bg/url

Фото: images.google.com/
____________________________________________________________________

2013    Гергана Костова, инженер-биотехнолог
                       
Всички права запазени

Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranazaradost29
Категория: Други
Прочетен: 125250
Постинги: 66
Коментари: 1
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031